2015. április 28., kedd

Egy magánjellegű fecsegés tizenhat

Rég nem írtam semmit. Túl sok esemény volt kicsi életemben. Néha felmászok a hegyre ott nézem a tájat boldogan, és mikor elnézek a horizont felé, már csak arra eszmélek fel, hogy zúzott sebekkel ébredek a hegy alján. És mindenki azt mondja, hogy ez az élet, és hogy legyek pozitív, és hogy most ez van, de majd lesz más és jobb. Kérdem én, de mikor? Kételkedem.  Nem rögvest akarom. Talán ez a baj? Aztán csak mennek céltalanul a napok. Nem állok neki semminek. Időhiányra hivatkozva. Aztán dolgozom is. Éhbérért. Nem is tudom, hogy egyáltalán minek. Bámulom a monitort 8 órán keresztül. Óránként megnézem, hogy meg van-e az az apróhirdetésben leírt álmaim autója. Persze tudom, hogy mindenki kiröhög vele, amikor azt mondom: Egy 1973-as Fiat 127-es az egyik álmom. Amit még élőben sosem láttam, bár már mindent tudok róla. Mik a hibái, mikre kell figyelni, mindent, miközben a kevés fizetésemből megpróbálok erre félretenni, hogy összegyűjtsek, de olyan messze vagyok ettől, mint én Rómától. Próbálom más világba terelni magam, és olvasni könyveket, azt a pár száz darabot, amelyet az évek során megvettem magamnak, hogy majd egyszer…na hát itt a pillanat kedves művészkém az olvasásra. Olasz és magyar írók könyvei között, velük porosodom és korosodom. Álmaimat és céljaimat körözve. Igaz, néha már azokban is elbizonytalanodom, mint az emberekben. Ezért fotózom a várost, vagy a falut. Épp azt ahol vagyok.
        Tervben van az olasz nyelvtanulás, és aztán az odaköltözés is. Mindent halogatok, csak azt nem tudom, hogy miért. Előbb ezt kell elérnem, aztán utána elkezdhetem ... Mindig mások szerint élek. Miközben az időm véges.
        Sokszor és sokat vétkeztem. Talán ez a büntetésem. Néha egészen jó fotókat csinálok, néha pedig nem. Hol fent vagyok hol pedig lent. Ingadozó a lelkiállapotom. Ez ellen valamit tenni kellene. De nem tudom, hogyan. Nem vagyok irigy más emberekre, amit elérnek. Csak azt kérdezem, hogy én miért nem jutok el oda? És mit kell még tennem azért? Van rengetek fotóm, mások azt mondják, hogy szerelmesek a fotóimba, miközben én, meg tudom a dolgaimat és a félelmeimet. Túl sok súlyt cipelek magammal. Amit szeretnék végre letenni, magam szerint élni, boldog lenni. Sokszor és sokat vétkeztem.
        Néha az írás sem segít, csak a fotózás. Ezért írok kevesebbet. Nem érdekel hányan olvassák, és mi a véleményük. Nekem ez nem segít. Az én terápiám a fotózás. Egy havi segély pénzből vettem egy öreg 1978-as Canon Ae-1 típusú gépet, egy fix objektívvel. Ami filmes gép. Azelőtt is fotóztam filmmel, de most jött el a pillanat, amikor szinte már csak filmmel fotózom. Jól meggondolom és átgondolom mit és hogyan akarok megörökíteni. Van már négy előhívatlan negatívom. Mindegyik fotóra emlékszem és kíváncsi vagyok rá. Szívem szerint eladnám a digitális gépemet. De sosem tudtam eladni még egyetlen cuccomat sem. Nem a fotófelszerelésemmel kezdeném ezt a sort.
        Januárban meghalt apám. Kívülről úgy látszott, hogy nem viselt meg a dolog. Most, hogy eltelt az idő és tudatosult bennem, egyre nehezebb. Maradtak bennem kérdések persze megválaszolatlanok maradnak… 1994 október 23-dikán vasárnap költöztük el tőle, érthető okokból. Aztán így lett minden ami van. Kissé káosz világnézet, de formálódik.
        Menthetetlenül Olaszország mánia is.
A minap arra gondoltam, hogy feltérképezem az ősöket. Talán egy hónapja kezdhettem a kutatásomat. Segítségem szerencsére akadt, aki tudta, hogy adagokba kell az információt adni, mivel a hirtelen jött sok információval nem tud mit kezdeni az ember. Régi dokumentumokból öröm a keresés. Mindent át kell gondolni, hogy mi miből jön…stb. Aztán kiderült, hogy az ükszülőm osztrák. Így 20%-ban osztrák vagyok. Igaz akkor még talán az nem volt osztrák terület. Furcsa most minden. A szépszülőkig visszavezettem, talán eddig lehet. Már háromszor jártam abban az osztrák kis faluban, ami érkezéskor mindig furcsa érzéssel töltött el, most viszont tudom okát. Most persze kinevethetsz, de így volt. Hétvégén majdnem felkerekedtem ismét, de aztán mégsem.
Vajon mikor vezethetem a Fiat 127-esemet? Igaz a 4 fotónegatív előhívására sincs pénzem, de az álmok segítenek a túlélésben.

Most nagyapám zokniját és kardigánját hordom. Az  fent leírtakban is csak azt mondtam amit tudok, ahelyett amit akartam volna.”